Een ongemakkelijke kerstboodschap

Het einde van het jaar nadert. In ons deel van de wereld worden kerstbomen gekocht en inkopen gedaan voor het vieren van kerstfeest. Wat vieren we eigenlijk? De geboorte van een kind? De geboorte van een gezindheid van liefde en vrede?

Meer dan het gewone

Misschien lukt het om in deze drukke dagen voor kerst iets over het leven van de man uit Nazareth te lezen. In zijn tijd en in zijn land moet hij in de ogen van de gevestigde orde een revolutionair zijn geweest. Hij riep op om meer dan het gewone te doen. Ook de mensen liefhebben die anders denken dan jij. Opkomen voor degenen die het moeilijk hebben, de armen en verstotenen. Eenvoudig willen leven: genoegen nemen met het voedsel, de kleding en de huisvesting, die de aarde te bieden heeft. Stel je voor dat nu met kerst weer zo’n Jezus geboren zou worden. Wie zou de grootsheid van dat kind herkennen? Wie zou naar zijn boodschap luisteren?

Kinderen confronteren

We sluiten het jaar af met lijstjes met hoogtepunten, sportlieden, politici, mensen van het jaar. Voor mij waren dat in 2018 twee kinderen: de negenjarige Nemr en Greta Thunberg van vijftien. Zij stelden ongemakkelijke vragen aan mij, aan ons. Ouderen die het voor het zeggen hebben, die de wijsheid in pacht lijken te hebben en die een goed en gemakkelijk leven kunnen leven. Doen wij meer dan het gewone? Hoe gaan wij om met de aarde en met de andere ander? Hoe gaan wij om met onszelf? De klimaattop in Polen kon maar weinig met de oproep van Greta. En het appèl voor een kinderpardon dat Nemr op onze politici deed blijkt voor dovemansoren oren te zijn geweest.

Reflectie op eigen gedrag

De kerstboodschap van Greta en Nemr maakt mij onrustig en dat is meer dan terecht. Het dwingt me om echt stil te staan in wat voor wereld ik eigenlijk leef. Hoezeer ik me heb aangepast aan een economisch en sociaal systeem, waar heel veel waarde wordt gehecht aan materie en prestatie. Mijn voorspoed gaat zo vaak ten koste van anderen en van de aarde, zonder dat ik dat weet en wil.

Doen wij meer dan het gewone?

Kortom een ongemakkelijke kerstboodschap, die mij dwingt tot bezinning op hoe ik leef. Dit jaar hebben we wat minder kerst cadeaus gekocht dan anders. En ook bij het inkopen van eten en drinken hebben we ons beperkt. Begripkwekers wenst jullie en zichzelf een gezegend kerstfeest en veel reflectie in het nieuwe jaar.

 


Hans Leeflang is stedenbouwkundige en bestuurslid van het Apostolisch Genootschap. Samen met Wies Houweling (Vrijzinnigen Nederland) en Joost Röselaers (Remonstranten) vormt hij een netwerk van vrijzinnige opiniemakers. Zij blazen het woord ‘solidariteit’ nieuw leven in. Niet door te polariseren, maar door begrip te kweken.

1 reactie op “Een ongemakkelijke kerstboodschap”

  1. Zo ervaar ik het ook dit jaar. Doe ik meer dan het gewone? Wil me er wel voor inzetten met alles wat in mijn vermogen is.
    Fijne en zinvolle kerstdagen.

Het is helaas niet meer mogelijk op dit artikel te reageren.

Om o.a. spam te voorkomen, screenen wij alle reacties eerst voordat wij ze plaatsen. Dank voor uw begrip.